Krok po kroku – od darni po kiszonkę

Każda dobra kiszonka z trawy zaczyna się wiosną od utrzymania użytków zielonych. Celem jest tutaj uzyskanie lub utrzymanie dobrej darni. Dzieje się tak, ponieważ tylko optymalna darń zabezpieczy przed przedostaniem się piasku i brudu do silosu. Szkodliwe bakterie dostają się do silosu wraz z zanieczyszczeniami, co znacznie pogarsza proces fermentacji i jakość paszy. Prawidłowa konserwacja użytków zielonych jest bardzo ważna. Pierwszym krokiem jest bronowanie i pielęgnacja. Do tego zalicza się:

– Wyrównanie kopców kretowisk

– Wentylację darni użytków zielonych

– Stymulację krzewienia

– Redukcję niskiej jakości traw

– Utylizację resztek obornika

Wałowanie jest zalecane jako drugi krok. Zalety to:

– Utwardzenie zamarzniętej gleby

– Eliminacja uszkodzeń spowodowanych przez ugniatanie

– Eliminacja uszkodzeń spowodowanych przez ślady maszyn

 

Uzupełnij luki w uprawie

Jeśli w uprawie występują zwiększone luki w runi, należy je natychmiast uzupełnić. W przeciwnym razie niechciane, niskiej jakości trawy, a nawet odmiany chwastów mogą rozprzestrzenić się w tych miejscach. Ponadto zgrabiarki bardzo łatwo zgarniają piasek i brud w tych miejscach, które przedostaną się do paszy.

Środki profilaktyczne, takie jak dosiewanie, mogą wypełnić te luki. W praktyce dosiewanie (zwykle około 5 kg/ha) jest często przeprowadzane przy użyciu specjalnego sprzętu każdej wiosny. W przypadku poważniejszych uszkodzeń wymagany jest siew naprawczy. Różni się on od dosiewania jedynie wartością aplikacji, często wynoszącą 15 kg/ha. Ze względu na konkurencję wzrostu ze strony „starej trawy” zawsze zaleca się przeprowadzenie dosiewania jesienią. Jeśli z jakiegokolwiek powodu dosiewanie odbywa się wiosną, należy rozpocząć ten proces bardzo wcześnie, jeśli jest taka możliwość.

 

Wybierz odpowiedni czas na koszenie łąki

Oczywiście, wybór odpowiedniego czasu na koszenie łąki jest równie ważny. Zasadą jest tzw. „wysokość butelki piwa”. To, czy plon osiągnął tę wysokość, zależy oczywiście również od pogody. Słońce jest niezbędne roślinie do zatrzymania wystarczającej ilości cukru. Ważne jest również koszenie trawy przed pojawieniem się kłosów/wiech. Istnieją odmiany traw, które mają wyższy poziom tolerancji w odniesieniu do limitu czasowego, co oznacza, że ​​kłosy pojawiają się później u tych odmian, a zatem dłuższa faza złej pogody nie jest powodem do obaw.

Najlepsze praktyki uprawy dla wysokiej jakości kiszonki

Aby zapewnić gęste i zdrowe uprawy:

  • Regularnie nawoź.
  • Bronuj i wałuj dla wyrównania powierzchni.
  • Dosiewaj w razie potrzeby.

Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę podczas zbioru i kiszenia?

Użyj właściwej technologii

Zasadniczo nie ma „właściwej technologii”. Jest tylko właściwe ustawienie maszyny. Ważne jest, aby kosiarki nie pracowały zbyt agresywnie. Należy zachować prawidłową wysokość cięcia, najlepiej 7 cm. Podczas przetrząsania i grabienia trawy maszyny nie powinny grabić gleby. Zanieczyszczenie zebranego plonu, jak już wspomniano, utrudnia proces kiszenia.

Ciągnik z wałem wyznacza tempo

Dzięki ogromnemu postępowi w rolnictwie, możliwe są teraz bardzo wysokie plony z hektara. Niestety, wysoki plon często oznacza, że ​​pasza jest napełniana zbyt szybko, a tym samym tlen jest zamknięty, co ma niekorzystny wpływ na proces kiszenia. Dlatego też należy traktować następujące punkty jako „zasady zagęszczania kiszonki”:

– Ciągnik z wałem wyznacza tempo ubicia

– Warstwy powinny mieć maksymalnie 30 cm

– Równomierne rozgarnianie zielonki w silosie

– Dobrze ubite brzegi

– Duży ciężar zestawu do ubijania

– Szerokość silosu musi być co najmniej dwukrotnie większa od szerokości ciągnika

Jeśli zainwestujesz trochę więcej czasu i staranności, będziesz miał mniej kłopotów i strat podczas zaopatrywania silosu!

 

Przykryj prawidłowo

Należy upewnić się, że silos jest przykryty natychmiast po napełnieniu kiszonki. Tylko wtedy można jak najszybciej stworzyć środowisko o niskiej zawartości tlenu dla właściwego procesu fermentacji. Jeśli zaczekasz zbyt długo, istnieje duże prawdopodobieństwo, że w silosie powstanie wyższy poziom szkodliwych bakterii, drożdży i pleśni z powodu opóźnienia, a straty mogą być poważne.

Podczas przykrywania należy wziąć pod uwagę następujące kwestie:

– Standardowa folia o grubości 120–200 µm

– Folie wielowarstwowe o grubości 500 µm

– Przetestowane przez DLG

– Używaj folii podkładowych (folia przylegająca leży blisko kiszonki, mniejszy dopływ tlenu podczas przykrywania i usuwania)

– Używaj siatki silosowej

– Używaj worków obciążających na brzegi pryzmy, aby chronić folię

 

Wystarczająca ilość paszy chroni przed przegrzaniem

Odpowiednia szybkość zadawania paszy (zużycie kiszonki na tydzień w metrach) jest decydująca w ograniczaniu przegrzewania. Poniższe punkty należy traktować jako wytyczne:

– Dostosuj długość, wysokość i szerokość silosu do liczby zwierząt

– Wąska powierzchnia pryzmy (!ale nie mniejsza niż podwójna szerokość ciągnika!)

– Nie przykrywaj zbyt dużo z góry

– Odpowiednia szybkość wydawania paszy (>1,5 m / tydzień zimą; >2,5 m latem)

– Skład dawki

– Jeśli to możliwe, karmić krowy i jałowiznę z jednego silosu

Ponadto inokulanty do kiszonek mogą poprawić jakość kiszonki i przeciwdziałać przegrzewaniu.

Zapytaj swojego konsultanta JOSERA jeśli masz wątpliwości!

 

Nie zapomnij!

– koś wcześnie

– wybierz odpowiedni dodatek do kiszonki

– równomiernie rozłóż kiszonkę w silosie!

– Nie dopuść do przeterminowania się paszy. Zapłacisz cenę za opóźnienie pierwszego koszenia w dalszej części roku.

 

Jeśli warunki pogodowe są stabilne, a pole odpowiednie, koszenie i zbiór powinny być przeprowadzone tak wcześnie, jak to możliwe. W takim przypadku powinieneś dążyć do uzyskania kiszonki tego samego dnia. Uprawy trawiaste mają ogromny potencjał wzrostu, szczególnie w przypadku pierwszego koszenia. Przedłużający się okres deszczu może prowadzić do przejrzałych upraw. Rezultatem jest zbyt wysoka zawartość włókna surowego, kosztem zawartości białka i energii.

Jakie są cechy wysokiej jakości kiszonki?

 

Rola inokulantów w optymalizacji procesu fermentacji

Tylko tworząc optymalną kiszonkę możesz mieć pewność, że będziesz w stanie karmić swoje zwierzęta wysokiej jakości kiszonką.

Jakość kiszonek zależy od stopnia dojrzałości kiszonki, pogody, a także zawartości suchej masy i cukru. Ponadto ważnymi czynnikami wpływającymi są pojemność buforowa, zawartość azotanów i liczba bakterii. Niektóre z tych czynników są pod Twoją kontrolą jako rolnika i możesz sam wpłynąć na jakość kiszonki, stosując odpowiednie zarządzanie kiszonką (wybierając odpowiedni czas koszenia łąki, wysokość koszenia, okres więdnięcia i czas, jaki roślina spędza na polu, zagęszczanie i przykrywanie). Inne parametry determinujące wartość – takie jak proces fermentacji i składniki kiszonki, ale także stabilność tlenowa – można kontrolować głównie poprzez stosowanie dodatków do kiszonki.

Inokulanty pomagają kontrolować fermentację i poprawiają jakość kiszonki. Wybór odpowiedniego preparatu, takiego jak Josilac, może znacząco wpłynąć na stabilność tlenową i skład białka.

Które inokulanty do kiszonek nadają się do optymalnego wykorzystania?

Strategiczne stosowanie dodatków do kiszonek Josilac z TURBO Effect jest zalecane w przypadku niskiej zawartości suchej masy kiszonki. Proces fermentacji jest niezawodnie kontrolowany, a jakość białka jest utrzymywana. W tym przypadku Polecamy Josilac Classic i Josilac Grass.

Aby zabezpieczyć się przed ponownym zagrzewaniem, szczególnie podczas zbioru traw o wysokiej zawartości cukru, należy stosować Josilac z SYMBIOSIS Effect. Zapewnia szybki spadek pH i wysoką stabilność tlenową. Kiszonka pozostaje chłodna i świeża. Polecamy Josilac Combi.

Oprócz ulepszonej fermentacji, stabilność kiszonki jest bardzo ważnym czynnikiem. W tym przypadku JOSERA oferuje dzięki SAFETY-Effect w Josilac Ferm i Josilac Extra większą ochronę przed wtórnym zagrzewaniem i tworzeniem się pleśni.

Rozprowadzanie kiszonki w silosie powinno odbywać się równomiernie w cienkich warstwach.
Ciężar wałka jest dostosowany do szybkości zwożenia paszy.

Zasada jest następująca: ciężar ugniatania w t = 1/3 godzinnej szybkości odzysku w t.

Bezpośrednio po rozprowadzeniu i ubiciu kiszonki należy zadbać o szybkie i dokładne stłumienie dopływu powietrza poprzez prawidłowe przykrycie. W tym przypadku wskazane jest zastosowanie podkładu w połączeniu z folią kiszonkarską o wysokiej odporności na promieniowanie UV i niskiej przepuszczalności powietrza.

Po pierwszych dniach fermentacji należy sprawdzić prawidłowe nałożenie folii, ponieważ może się ona lekko ślizgać z powodu tworzenia się kaptura gazu fermentacyjnego.

Po zakiszeniu dobrze sfermentowaną kiszonkę można stosować do skarmiania. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednią technologię i jej prawidłowe wybranie.

Silosu nie wolno rozluźnić, ponieważ w przeciwnym razie powietrze może przeniknąć do głębszych warstw. Zimą zaleca się usuwanie co najmniej 1,5 m tygodniowo, a latem co najmniej 2,5 m.

Podsumowanie

Zarządzanie kiszonką wymaga kompleksowego podejścia – od pielęgnacji użytków zielonych, przez precyzyjne zbieranie, aż po szczelne przechowywanie. Pamiętaj, że dobra kiszonka to nie tylko oszczędność, ale także podstawa wydajności i zdrowia zwierząt.

Dzięki odpowiednim praktykom możesz osiągnąć doskonałą jakość kiszonki i zoptymalizować koszty produkcji mleka!

Szukałem innego tematuWcale nie pomocneMniej pomocneRaczej pomocneBardzo pomocne (4 votes, average: 3,75 out of 5)
Loading...

Możesz być także zainteresowany:

 7 kroków do lepszej produkcji mlecznej!

Jak dobrze zaplanować bazę paszową w gospodarstwie?

Hodowcy wysokowydajnych stad bydła mlecznego w szczególności muszą sprostać wymaganiom dostarczenia odpowiedniej ilości jak najlepszych jakościowo pasz objętościowych.

Karmienie cieląt mlekiem?

W okresie zasuszenia i laktacji krowy mleczne są często leczone antybiotykami. Penicylinę stosuję się zwykle w połączeniu z aminoglikozydami i cefalosporynami.


Kontakt z firmą Josera

Potrzebujesz szczegółowych informacji? Im dokładniej określisz co Cię interesuje, tym szybciej będziemy mogli Ci pomóc. Napisz do nas!

 
 
Infolinia czynna od godz. 7:00-16:00
+48 61 44 44 730