Poznaj 7 kroków do lepszej produkcji mlecznej!
1. Krowa jest tym co je. Zbilansowana Dieta.
Prawidłowe żywienie krów mlecznych to fundament poprawy ich efektywności. Żywienie stada bydła mlecznego nie polega tylko na podaniu paszy by zaspokoić głód zwierząt. Hodowca musi zadbać o prawidłową strukturę paszy, a następnie odpowiednio zbilansować dawkę pokarmową dla zwierząt w zależności od fazy laktacji. Poprzez stosowanie odpowiedniej diety, rolnik ma duży wpływ na produkcję mleczną, stan zdrowia oraz kondycję swoich krów.
Aby pokryć zapotrzebowanie krów w dawce pokarmowej mają znaczenie: ilość suchej masy, energii i białka, składniki mineralne, podstawowe aminokwasy egzogenne, włókno oraz struktura dawki. Istotnym czynnikiem w diecie krów jest m.in. białko, które wpływa na ilość wyprodukowanego mleka.
Jeśli zastanawiasz się, ile białka, energii, składników mineralnych i witamin musisz dostarczyć krowie, aby podnieść produkcję mleka, skorzystaj z wiedzy profesjonalnego Doradcy żywieniowego Josera. Tylko dobrze ułożona dawka pokryje zapotrzebowanie krów i przyniesie pożądane efekty.
Ta mieszanka paszowa zawiera aktywny pakiet ß-Max® oraz aktywne substancje czynne, w tym ß-karoten, który wspiera płodność i status immunologiczny zwierząt. Dobrze skomponowana zawartość w mieszance ReproLac uzupełnia niedobory witamin oraz składników mineralnych. Produkt wspomaga także metabolizm wysokoprodukcyjnych zwierząt skarmianych dawkami pokarmowymi z dużą zawartością kiszonki z kukurydzy. ReproLac zapewnia wyższą zdrowotność wymienia, niższe brakowanie krów ze stada oraz wyższą zdrowotność racic.
6. Wczesne reagowanie.
Rutynowe rozpoznawanie pierwszych symptomów zaburzeń zdrowotnych u krów umożliwia wczesne reagowanie na ewentualne uchybienia w żywieniu, zanim wystąpią objawy kliniczne chorób metabolicznych. Wszelkie niepokojące objawy choroby czy urazy zwierząt powinieneś konsultować z lekarzem weterynarii bądź zootechnikiem.
7. Monitorowanie wyników produkcyjnych.
Regularne monitorowanie ilości i jakości produkowanego mleka oraz innych parametrów produkcyjnych mogą Ci pomóc w identyfikacji potencjalnych obszarów do poprawy oraz w śledzeniu postępów w zakresie efektywności produkcji. Na rynku dostępnych jest wiele dostępnych metod i aplikacji wspierających zarządzanie gospodarstwem. Skonsultuj się z Doradcą Josera, który dobierze odpowiednie dla Ciebie narzędzie.
Zrównoważony wzrost rentowności mlecznej.
Zatem pamiętaj, możesz osiągnąć zrównoważony wzrost rentowności mlecznej poprzez:
- Dobrej jakości paszę, właściwie zbilansowaną, ze zrównoważoną gospodarką mineralno-witaminową,
- Odpowiednie i higieniczne warunki bytowe zwierząt,
- Monitorowanie wyników produkcyjnych i obszarów do poprawy.
Poprawa produkcji mleka u krów mlecznych wymaga zaangażowania oraz zrozumienia potrzeb i warunków życia zwierząt. Dlatego hodowca powinien stale monitorować i doskonalić swoje praktyki hodowlane, aby osiągnąć optymalne wyniki produkcyjne i zapewnić dobrostan swojego stada.
Możesz być także zainteresowany:
7 kroków do lepszej produkcji mlecznej!
Jak dobrze zaplanować bazę paszową w gospodarstwie?
Hodowcy wysokowydajnych stad bydła mlecznego w szczególności muszą sprostać wymaganiom dostarczenia odpowiedniej ilości jak najlepszych jakościowo pasz objętościowych.
Karmienie cieląt mlekiem?
W okresie zasuszenia i laktacji krowy mleczne są często leczone antybiotykami. Penicylinę stosuję się zwykle w połączeniu z aminoglikozydami i cefalosporynami.