Jak dobrze zaplanować bazę paszową w gospodarstwie?
Porady dla hodowców bydła mlecznego.
Okres jesienno-zimowy stanowi idealny moment na strategiczne planowanie przyszłych zasiewów pod kątem ilości pasz objętościowych. W szczególności hodowcy wysokowydajnych stad bydła mlecznego muszą zadbać o dostarczenie wystarczającej ilości wysokiej jakości pasz objętościowych, aby osiągnąć maksymalną produktywność w nadchodzącym sezonie.
Dlaczego pasze objętościowe są kluczowe?
Pasze objętościowe stanowią fundament żywienia zwierząt na gospodarstwie. Ich jakość i ilość mają bezpośredni wpływ na produktywność zwierząt. Nawet najlepiej zbilansowana dawka pokarmowa oparta na kiepskiej jakości kiszonkach z kukurydzy i traw nie zapewni oczekiwanych wyników, takich jak wysoka wydajność mleczna czy przyrosty dobowe opasów. Pasze objętościowe powinny stanowić co najmniej 50% suchej masy dawki pokarmowej. Brak lub ograniczenie tych komponentów szybko prowadzi do spadku wydajności mlecznej i zdrowotnych problemów.
Każdy hodowca wie, że jeśli krowy osiągną spadki wydajności, to powrót do dobrych wyników jest utrudniony. Krowa wracać będzie do laktacji lub wcześniejszych poziomów kilka tygodni. Dlatego tak ważne jest racjonalne zagospodarowanie pól pod uprawy kukurydzy, traw bądź lucerny.
Jakie są ryzyka związane z brakami pasz objętościowych?
Nasi Doradcy żywieniowi, nierzadko spotykają się z sytuacją, w której na parę tygodni przed planowanym sezonem koszenia traw bądź kukurydzy, hodowcom kończy się kiszonka. Wtedy rolnicy zaczynają skarmiać zwierzęta zielonką, która jest podatna na zagrzewanie. Takie zmiany są dla krów bardzo niekorzystne.
Brak wystarczającej ilości pasz objętościowych może skutkować szeregiem problemów, takich jak:
- zmniejszone pobranie suchej masy,
- obniżona płodność,
- większe ryzyko zapaleń,
- podwyższenie komórek somatycznych w mleku,
- biegunki, choroby metaboliczne
- spadek rentowności stada.
Jak zapobiegać brakom pasz objętościowych?
Brakom odpowiedniej ilości pasz objętościowych należy zapobiegać. Jeśli jest taka możliwość, rolnik powinien zwiększyć powierzchnię uprawną, zmniejszając powierzchnię przeznaczoną pod zboża lub dokupując ziemię. Oczywiście nie zawsze hodowca może podjąć takie kroki, więc w niektórych przypadkach należy zmniejszyć liczebność stada, sprzedając najsłabsze sztuki. Rolnik może także zwrócić się o pomoc do swojego doradcy żywieniowego. Doradca pomoże w zbilansowaniu dawki tak, aby zmniejszyć udział kiszonki, np. z kukurydzy na korzyść kiszonki z traw. Na jedną krowę rolnik powinien przeznaczyć 0,5ha powierzchni uprawnej, a także racjonalnie gospodarować ziemią tak, aby kiszonki starczyło na 2 miesiące dłużej niż wypada planowany termin koszenia. Materiał kisi się od 6 do 8 tygodni.
Pasze objętościowe stanowią fundament żywienia zwierząt na gospodarstwie.
Jak dobrze zaplanować bazę paszową?
Podczas planowania bazy paszowej, hodowcy powinni uwzględnić plony z hektara, różnice między ilościami surowego materiału a ilościami po zakiszeniu, a także straty związane z przechowywaniem.
- Po pierwsze, zrób obliczenia.
Przykładowo, kiedy uzyskamy plon 100 t świeżej masy, to realnie uzyskamy 40 t (przy 40% SM) kiszonki z traw. Szacunki mówią, że z 1 ha łąk uzyskamy od 45 do 90 t świeżej masy. Za to z 1 ha kukurydzy możemy uzyskać około 60-70 t świeżej masy. Jednak trzeba pamiętać, że to są tylko estymacje i wszystko zależy od danego sezonu, gleby, stosowanych zabiegów i jakości materiału siewnego.
- Po drugie, pamiętaj, że pogoda również ma wpływ na ilość bazy paszowej.
Niestety istotnym czynnikiem wpływającym na ilość materiału są też czynniki pogodowe, takie jak susza czy powodzie. Dlatego rolnik powinien zaplanować więcej materiału niż mniej. Rekomenduję, jako doradca żywieniowy, aby założył nawet 2-miesięczną nadwyżkę i min. 30-40% strat związanych z przechowywaniem.
- Po trzecie, weź pod uwagę planowaną liczebność stada.
Co oczywiste, przy planowaniu bazy musimy wziąć pod uwagę liczebność stada. Hodowca musi wiedzieć, ile krów będzie liczyło stado za rok wraz z jałówkami, bykami i krowami w zasuszeniu oraz jakie ilości pasz one pobierają.
Podsumowując,
planowanie bazy paszowej jest kluczowe dla efektywnego gospodarowania gospodarstwem rolniczym.
Zbilansowanie dawki pokarmowej, dostosowanie składu kiszonek oraz staranne planowanie terminów koszenia mogą także przyczynić się do optymalizacji bazy paszowej.
Racjonalne zarządzanie plonami, dokładne obliczenia oraz stosowanie skutecznych zakiszaczy, takich jak Josilac, mogą także zminimalizować straty i zagwarantować najwyższą jakość pasz objętościowych.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą zakiszaczy Josilac, które efektywnie redukują negatywne procesy towarzyszące i wspierają optymalną fermentację kiszonek. Zakiszacze Josilac są teraz dostępne online. Obejrzyj naszą ofertę już teraz w naszym sklepie:
Możesz być także zainteresowany:
Karmienie cieląt mlekiem?
W okresie zasuszenia i laktacji krowy mleczne są często leczone antybiotykami. Penicylinę stosuję się zwykle w połączeniu z aminoglikozydami i cefalosporynami.
Żywienie cieląt zimą
Zimna pogoda, śnieg i mróz mogą być obciążeniem dla organizmu cielęcia. Utrzymanie cieląt w zimie jest znacznie bardziej wymagające niż w pozostałej części roku.