Prawie każdy rolnik spotkał się z tym problemem: zagrzana kiszonka w miesiącach letnich. Zagrzewanie się paszy na stole paszowym powoduje duże zmiany mikrobiologiczne, które skutkują znacznymi stratami energii i substancji czynnych, a niekiedy powstawaniem toksyn. Bezpośredni wpływ tego zjawiska na zwierzęta to zaburzenia trawienia, zauważalne zmniejszenie pobierania paszy i tym samym znaczny niedobór składników odżywczych. Prowadzi do zmniejszenia płodności, zdrowotności i wydajności i zazwyczaj także do osłabienia układu odpornościowego.
JOSERA Frischhaltekonzentrat to mieszanka uzupełniająca, która stabilizuje dawkę (TMR). Zatrzymuje na etapie początkowym niekorzystne procesy mikrobiologiczne w paszy i w krótkim czasie eliminuje istniejące problemy zapobiegając wtórnej fermentacji. Średnio- i długoterminowo należy ustalić i wyeliminować przyczyny zagrzewania się paszy.
Wielkość opakowania: 25 kg
Korzyści w skrócie:
- Zdrowa pasza dzięki:
- ograniczeniu psucia się paszy
- mniejszym stratom składników odżywczych i substancji czynnych
- mniejszej ilości mykotoksyn
- Zdrowe zwierzęta dzięki:
- wysokiemu pobraniu paszy
- lepszemu zaopatrzeniu w energię
- mniejszej liczbie komórek somatycznych
- Łatwe zastosowanie
- niewielkie dawki
- postać proszku
- łatwe mieszanie
JOSERA Frischhaltekonzentrat można stosować we wszystkich typach dawek mieszanych dla krów mlecznych, krów zasuszonych i młodego bydła w następujących sytuacjach:
- w przypadku ryzyka zagrzewania i mikrobiologicznego psucia się paszy
- w celu stabilizacji TMR między porami zadawania paszy
- w celu utrzymania świeżości paszy przez długi czas
JOSERA Frischhaltekonzentrat dodaje się do mieszanki paszowej w proporcji 1 kg/t. W przypadku dużego nasilenia problemu można zwiększyć ilość do 2 kg/t.