Certyfikaty
W ostatnich latach systematycznie wzrasta zanieczyszczenie zbóż i kiszonek mykotoksynami.
Mykotoksyny są to toksyczne substancje wytwarzane przez grzyby ( pleśnie) rosnące na uprawach polowych
lub w magazynach podczas procesu przechowywania. Do tej pory chemicznie zidentyfikowano
ponad 400 mykotoksyn, z czego biologiczny lub weterynaryjny wpływ znany jest tylko kilku mykotoksyn.
U zwierząt hodowlanych pierwsze objawy zatrucia mykotoksynami mogą wystąpić stosunkowo szybko
(w ciągu około dwóch tygodni). Najczęściej powodują:
- Spadek poboru paszy, wymioty, biegunka
- Uszkodzenie wątroby i nerek
- Uszkodzenie centralnego układu nerwowego
- Uszkodzenie skóry i błon śluzowych
- Upośledzenie układu odpornościowego
- Zaburzenia układu hormonalnego
JOSERA MycoProtec przeciwdziała temu problemowi. Dzięki innowacyjnemu połączeniu różnych substancji niezawodnie eliminuje obecność:
- Trichoteceny
- Aflatoksyny
- Ochratoksyna A
- Fumonizyny
- Alkaloidy sporyszu
- Endotoksyny
Zalety Produktu
- Wyższa wydajność i mniejsze straty zwierząt
- dzięki lepszemu spożyciu paszy
- wysokiej odporności zwierząt
- Lepszy wynik ekonomiczny
- poprzez wyższą wydajność mleczną i lepszą jakość mleka (mniejsza liczba komórek somatycznych )
- poprzez większą liczbę sprzedanych zwierząt
- poprzez niższe koszty weterynaryjne
- Lepsze wskaźniki rozrodu
- poprzez wyższą skuteczność inseminacji
- poprzez mniejszą ilość ronień
Zalecane stosowanie:
Konieczna ilość zależna jest od stopnia zanieczyszczenia paszy:
Bydło:
- bydło mleczne i mięsne: 50-100 g/szt./dzień
- cielęta i jałówki: 40-100 g/szt./dzień
- 1-2,5 kg/tonę paszy