Czym jest stres cieplny u krów?

Krowy preferują niskie temperatury.  Optimum termiczne krowy wynosi od -5 do +15°C.

Okres letni dla wysokoprodukcyjnych krów jest  niezwykle trudny pod względem termicznym. Jak sprawić aby czas upałów był dla krów bardziej znośny?

Rosnące temperatury stanowią ogromne obciążenie dla metabolizmu krów zwłaszcza przy wysokiej wilgotności powietrza. Im cieplej, tym trudniej jest krowie (zwłaszcza wysokowydajnej) oddawać ciepło bezpośrednio przez skórę. W przypadku krów stres cieplny zaczyna się już przy 20°C i 70% wilgotności.

Objawy stresu cieplnego u krów

Pierwsze objawy stresu cieplnego u krów obejmują „pompowanie” i zwiększoną częstotliwość oddechów. Może się to nasilić do ciężkiego dyszenia z wyciągniętą szyją.

Krowy cierpiące na stres cieplny rzadziej się kładą. Starają się zwiększyć powierzchnię ciała wystawioną na ruch powietrza.

Innym objawem jest pocenie się, w trakcie którego krowa traci ważne minerały.

Odkryj nasze lizawki zapewniające wystarczające i wysokiej jakości zaopatrzenie w minerały!

Stres cieplny u cieląt

Również dla cieląt wysokie temperatury nie są obojętne. Kiedy temp sięgają powyżej 20°C cielęta spędzają czas w miejscach zacienionych, chętniej stoją niż leżą.

Objawy stresu cieplnego są takie same jak u dorosłych krów. Cielęta zaczynają się pocić i dyszeć, aż w końcu odwadniają się. Mięśnie zaczynają drżeć i pojawiają się skurcze. Temperatura ich ciała może wzrosnąć nawet do 40°C.

 

Jakie są konsekwencje stresu cieplnego dla krów?

Stres cieplny u krów prowadzi do

  • zmniejszonego pobrania paszy przez krowę
  • spadku wydajności mlecznej
  • pogorszenia jakości mleka
  • słabej płodności zaburzeń metabolicznych
  • problemów zdrowotnych, takich jak ochwat i mastitis
  • niższej wydajności mlecznej, a tym samym strat ekonomicznych

 

 

Zwłaszcza w okresie deficytu energetycznego, przy zmniejszonym spożyciu paszy często następuje ketoza. Oprócz wspomnianych już konsekwencji, pojawia się większe obciążenie wątroby.

Podejmując próby zrekompensowania zmniejszonego spożycia paszy podnosimy koncentrację energii w dawce pokarmowej, zwykle kosztem odpowiedniej podaży włókna. Zwiększone spożycie skrobi i cukru podnosi ryzyko kwasicy. Aktywność przeżuwania spada, ślinienie zostaje zahamowane, a w rezultacie zmniejsza się pojemność buforowa żwacza.

Kwasica może powodować dalsze problemy. Spadek wartości pH w żwaczu może wywołać zmiany w mikrobiocie żwacza. Produkowanych jest więcej enterotoksyn, które są rozprowadzane po całym organizmie za pośrednictwem krwiobiegu i mogą prowadzić między innymi do ochwatu.

 

Co mogę zrobić jako hodowca, aby zwalczyć stres cieplny u krów?

Optymalnym sposobem na uprzyjemnienie krowom lata jest przemyślane połączenie technologii żywienia, zarządzania i dawki pokarmowej.

Najważniejsze jest zapewnienie stałego, niczym nieograniczonego dostępu do wody. Zapotrzebowanie na wodę zależy od:

  • temperatury otoczenia,
  • suchej masy paszy,
  •  ilości i struktury paszy,
  • oraz poziomu wydajności zwierzęcia.

 

Woda.

Zapotrzebowanie krowy na wodę to ok 4-5 litrów na kilogram pobranej suchej masy i może wynosić do 180 litrów wody na krowę w środku lata.

Zwierzęta powinny mieć zapewniony swobodny dostęp do czystej, świeżej wody a w okresach upałów należy zapewnić im dodatkowe poidła ze względu na dominację w stadzie (pierwiastki, słabsze krowy).

Hodowla.

– Pastwisko

  • Upewnij się, że krowy mają wystarczający dostęp do cienia, ponieważ bezpośrednie światło słoneczne wywołuje stres cieplny
  • Pastwiskowanie powinnno odbywać się rano i/lub wieczorem, gdy jest chłodniej.

– W oborach należy zapewnić wymianę powietrza poprzez otwieranie okien i drzwi

  • Używaj wentylatorów i zraszaczy wody
  • Unikaj zatłoczenia w oborze

Żywienie.

Pobranie paszy musi być prawidłowe. [Należy utrzymać prawidłowy poziom spożycie paszy/TMR]

  • Dawka pokarmowa: Ważne jest, aby stosować wystarczającą ilość włókna fizycznie efektywnego, aby utrzymać optymalne pH żwacza. Jeśli sucha masa dawki wzrasta z powodu przesychania kiszonki w silosie czy na stole paszowym, należy rozważyć dodawanie wody do TMRu.
  • Zadawanie paszy: Jednorazowe zadawanie paszy powinno odbywać się w chłodnych godzinach wieczornych. Wielokrotne zadawanie paszy i częste podgarnianie mają pozytywny wpływ na pobranie paszy. Szczególnie w przypadku automatycznych systemów doju istnieje ryzyko niewystarczającego pobrania paszy ze stołu paszowego.

Jaki wpływ ma stres cieplny na jelita krowy?

Większość środków mających na celu zwalczanie stresu cieplnego u bydła ogranicza się do ograniczenia czynników zewnętrznych lub zminimalizowania negatywnego wpływu ciepła na kiszonkę i dawkę pokarmową na stole paszowym. To, co do tej pory było zaniedbywane, to związek między metabolizmem, błonami śluzowymi i nabłonkiem jelit krów.

Naukowcom z Instytutu Leibniza udało się udowodnić, że letnie temperatury uszkadzają naturalną funkcję jelit krów mlecznych. Jelito posiada naturalną barierę ochronną, która normalnie zapobiega przenikaniu bakterii i patogenów do krwioobiegu. Bariera ta jest przepuszczalna dla pożądanych składników odżywczych. W wyższych temperaturach i przy stresie cieplnym bariera ta może ulec rozszczelnieniu.  Ze względu na zaburzoną funkcję jelit do krwioobiegu mogą przedostać się wirusy, patogeny i mikotoksyny. Prowadzi to do obciążenia układu odpornościowego i ograniczania rezerw energetycznych organizmu dla płodności i wydajności. Jednocześnie uszkodzenie kanałów transportowych upośledza wchłanianie pożądanych składników odżywczych. Krowy znacznie cierpią z powodu stanów zapalnych, które mogą być wywołane nie tylko przez upał, ale także przez chorobę, leki i inne czynniki stresowe.

Jakie są zalecenia firmy JOSERA dotyczące stresu cieplnego u krów?

Długotrwały stres cieplny osłabia układ odpornościowy krów i zwiększa ich podatność na procesy zapalne. Zwiększa się częstość występowania chorób, takich jak ochwat i mastitis.

Aby uniknąć stresu cieplnego u krów, należy zwiększyć poziom składników pokarmowych w dawce ze względu na zmniejszone spożycie paszy. Niezbędne jest zapewnienie odpowiedniej podaży włókna. Osłabiony układ odpornościowy powinien zostać wzmocniony, szczególnie w sytuacjach stresowych, a deficyt składników odżywczych powinien zostać uzupełniony tak efektywnie, jak to tylko możliwe. W celu stymulacji układu odpornościowego, ograniczenia negatywnych skutków stanów zapalnych oraz wsparcia strawności pasz strukturalnych warto rozważyć zastosowanie w dawce produktu Dairy Pilot.

JOSERA DairyPilot upiecze kilka pieczeni na jednym ogniu: JOSERA DairyPilot stabilizuje lub zwiększa pobranie i wykorzystanie paszy oraz wzmacnia układ odpornościowy przed procesami zapalnymi i stresem cieplnym.

JOSERA Frischhaltekonzentrat pomoże w stabilizacji TMRu w wysokich temperaturach. Zagrzany, niestabilny TMR jest pobierany niechętnie.

Szukałem innego tematuWcale nie pomocneMniej pomocneRaczej pomocneBardzo pomocne (4 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Kontakt z firmą Josera

Potrzebujesz szczegółowych informacji? Im dokładniej określisz co Cię interesuje, tym szybciej będziemy mogli Ci pomóc. Napisz do nas!

 
 
Infolinia czynna od godz. 7:00-16:00
+48 61 44 44 730