Krok po kroku – od darni po kiszonkę
Każda dobra kiszonka z trawy zaczyna się wiosną od utrzymania użytków zielonych. Celem jest tutaj uzyskanie lub utrzymanie dobrej darni. Dzieje się tak, ponieważ tylko optymalna darń zabezpieczy przed przedostaniem się piasku i brudu do silosu. Szkodliwe bakterie dostają się do silosu wraz z zanieczyszczeniami, co znacznie pogarsza proces fermentacji i jakość paszy. Prawidłowa konserwacja użytków zielonych jest bardzo ważna. Pierwszym krokiem jest bronowanie i pielęgnacja. Do tego zalicza się:
– Wyrównanie kopców kretowisk
– Wentylację darni użytków zielonych
– Stymulację krzewienia
– Redukcję niskiej jakości traw
– Utylizację resztek obornika
Wałowanie jest zalecane jako drugi krok. Zalety to:
– Utwardzenie zamarzniętej gleby
– Eliminacja uszkodzeń spowodowanych przez ugniatanie
– Eliminacja uszkodzeń spowodowanych przez ślady maszyn
![Optimale Grassilage 01 2](https://josera-agrar.pl/wp-content/uploads/optimale-grassilage-01-2.jpg)
![Vorbereitung Grassilage 2019 DSC9403](https://josera-agrar.pl/wp-content/uploads/Vorbereitung_Grassilage_2019_DSC9403.jpg)
Wybierz odpowiedni czas na koszenie łąki
Oczywiście, wybór odpowiedniego czasu na koszenie łąki jest równie ważny. Zasadą jest tzw. „wysokość butelki piwa”. To, czy plon osiągnął tę wysokość, zależy oczywiście również od pogody. Słońce jest niezbędne roślinie do zatrzymania wystarczającej ilości cukru. Ważne jest również koszenie trawy przed pojawieniem się kłosów/wiech. Istnieją odmiany traw, które mają wyższy poziom tolerancji w odniesieniu do limitu czasowego, co oznacza, że kłosy pojawiają się później u tych odmian, a zatem dłuższa faza złej pogody nie jest powodem do obaw.
![Vorbereitung Grassilage 2019 DSC9427](https://josera-agrar.pl/wp-content/uploads/Vorbereitung_Grassilage_2019_DSC9427.jpg)
![Inokulanty Trawa I pokos Szlezwig-Holsztyn 2014](https://josera-agrar.pl/wp-content/uploads/Inokulanty-Trawa-I-pokos-Szlezwig-Holsztyn-2014-1-943x1024.jpg)
Inokulanty pomagają kontrolować fermentację i poprawiają jakość kiszonki. Wybór odpowiedniego preparatu, takiego jak Josilac, może znacząco wpłynąć na stabilność tlenową i skład białka.
Które inokulanty do kiszonek nadają się do optymalnego wykorzystania?
Strategiczne stosowanie dodatków do kiszonek Josilac z TURBO Effect jest zalecane w przypadku niskiej zawartości suchej masy kiszonki. Proces fermentacji jest niezawodnie kontrolowany, a jakość białka jest utrzymywana. W tym przypadku Polecamy Josilac Classic i Josilac Grass.
Aby zabezpieczyć się przed ponownym zagrzewaniem, szczególnie podczas zbioru traw o wysokiej zawartości cukru, należy stosować Josilac z SYMBIOSIS Effect. Zapewnia szybki spadek pH i wysoką stabilność tlenową. Kiszonka pozostaje chłodna i świeża. Polecamy Josilac Combi.
Oprócz ulepszonej fermentacji, stabilność kiszonki jest bardzo ważnym czynnikiem. W tym przypadku JOSERA oferuje dzięki SAFETY-Effect w Josilac Ferm i Josilac Extra większą ochronę przed wtórnym zagrzewaniem i tworzeniem się pleśni.
![foto trawa wykres](https://josera-agrar.pl/wp-content/uploads/foto-trawa-wykres-1024x576.jpg)
Rozprowadzanie kiszonki w silosie powinno odbywać się równomiernie w cienkich warstwach.
Ciężar wałka jest dostosowany do szybkości zwożenia paszy.
Zasada jest następująca: ciężar ugniatania w t = 1/3 godzinnej szybkości odzysku w t.
Bezpośrednio po rozprowadzeniu i ubiciu kiszonki należy zadbać o szybkie i dokładne stłumienie dopływu powietrza poprzez prawidłowe przykrycie. W tym przypadku wskazane jest zastosowanie podkładu w połączeniu z folią kiszonkarską o wysokiej odporności na promieniowanie UV i niskiej przepuszczalności powietrza.
Po pierwszych dniach fermentacji należy sprawdzić prawidłowe nałożenie folii, ponieważ może się ona lekko ślizgać z powodu tworzenia się kaptura gazu fermentacyjnego.
Po zakiszeniu dobrze sfermentowaną kiszonkę można stosować do skarmiania. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednią technologię i jej prawidłowe wybranie.
Silosu nie wolno rozluźnić, ponieważ w przeciwnym razie powietrze może przeniknąć do głębszych warstw. Zimą zaleca się usuwanie co najmniej 1,5 m tygodniowo, a latem co najmniej 2,5 m.
Podsumowanie
Zarządzanie kiszonką wymaga kompleksowego podejścia – od pielęgnacji użytków zielonych, przez precyzyjne zbieranie, aż po szczelne przechowywanie. Pamiętaj, że dobra kiszonka to nie tylko oszczędność, ale także podstawa wydajności i zdrowia zwierząt.
Dzięki odpowiednim praktykom możesz osiągnąć doskonałą jakość kiszonki i zoptymalizować koszty produkcji mleka!
Możesz być także zainteresowany:
7 kroków do lepszej produkcji mlecznej!
Hodowcy wysokowydajnych stad bydła mlecznego w szczególności muszą sprostać wymaganiom dostarczenia odpowiedniej ilości jak najlepszych jakościowo pasz objętościowych.
Karmienie cieląt mlekiem?
W okresie zasuszenia i laktacji krowy mleczne są często leczone antybiotykami. Penicylinę stosuję się zwykle w połączeniu z aminoglikozydami i cefalosporynami.